:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - БИТКАТА ЗА БРАЗИЛИЯ
ПРОДЪЛЖАВА

„Това беше най-страшната нощ в живота ми! Не бях виждал такова време до този момент! Шкваловете идваха със сила на вятъра до 60 м/сек! Та това си е 11-та степен по Бофорт... !”
Това го казва не кой да е, а самият Stu Bannatyne – втори шкипер на CAMPER. Забележете, моля, това е неговото ПЕТО участие в тази регата!
„Вълните бяха огромни. Яхтите ни изглеждат доста внушителни в пристанището, но в Океана са като играчки в ръцете на Посейдон. Вълните ни подхвърляха нагоре-надолу, а трябваше в същото време и да се придвиждаме с максимална скорост напред. Когато се издигахме почти вертикално до гребена на вълната, виждахме понякога на далечината мачтите на конкурентите ни. После политахме надолу в бездната...”
За жалост, не закъсняха и някои контузии сред екипажите. Casey Smith от  PUMA се контузва в гърба при поредната смяна на предните ветрила, а Thomas Johanson от същата яхта си изкълчва сериозно дясната раменна става, но, слава Богу, всичко е преодоляно благополучно!
И отново проблеми с ABU DHABI! След принудителното завръщане в Оукланд поради тежката авария с яхтата, шкиперът прави всичко възможно да навакса загубеното, но за зла участ попада точно в „окото” на урагана и е принуден да потърси убежище зад острови, намиращи се на пътя на избрания от него маршрут. Това негово решение става веднага предмет на много критики от страна на много наблюдатели и коментатори на регатата. „Имах чувството, че се намирам в сокоизтисквачка”, коментира шкиперът. „Или трябваше да продължим в свирепата буря и да рискувам живота на екипажа си или да изчакаме зад островите. Лесно е да се критикува от сушата и да се дават съвети! В крайна сметка аз съм отговорен за всичко и за всички, които са на яхтата. Знам, че изоставаме от останалите, но това е положението”...
След внимателен анализ на сателитните снимки е взето разумното решение да се промени курсът на яхтите, а именно в северна посока, за да се ограничи до минимум възможността от среща с айсберги. Пресцентърът на ВОЛВО решава маршрутът да се измести с около 120 мили северно. По понятни причини шкиперите на яхтите не са много доволни от това решение, но коментари не се допускат... Спонсорът решава и... точка! Битката за Бразилия продължава!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Рулевият на „PUMA” е залят от поредната вълна.
Франк Камас от „Групама” - второ място във временното класиране.
На пълен ход през огромните вълни.