:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
POGO 3 - НОВАТА СЕРИЙНА МИНИ-ЯХТА ОТ
ФРАНЦИЯ

Специалистите са единодушни в преценката си за тази прекрасна лодка: „Ще лети!” В преносният смисъл на това понятие, но не и съвсем далече от истината.
Създадена е с единствената цел да участва в регатата „Mini – Transat” за самотници, която ще стартира през 2015 година. Дай Боже всичко да върви по план, а останалото е в ръцете на бъдещите участници!
Веднага си личи ненадминатата френска школа. Изчистен силует, прекрасни обводи (полу-шарпи) на корпуса, изключително функционално разпределение на палубното оборудване като екстремно широката кърма, двойните пера на руля, много дълъг румпел, който позволява на самотния мореплавател да обслужва безпроблемно ветрилата при (почти) всякакви метеорологични условия.
Винаги съм си позволявал да кажа, че за една ветроходна яхта до определен размер, са необходими не повече от три винча, но всичко зависи от правилното им разпределение по палубата и надстройката. Това го доказват сега и французите, монтирайки третата лебедка точно над входния люк, но без да пречи никому при влизане и излизане от рубката. Той служи за работата с всички фали по лодката, докато другите две са за шкотите на наличните платна. Това е всичко и повече не са необходими. Разбира се, че има пълна взаимозаменяемост и всеки винч би могъл да свърши всякаква необходима работа, но това е вече друга тема. И стоперите за шкотите са само два и с това приключва списъка на палубното оборудване. Всичко е прегледно и ясно за всеки.
Новият силует на корпуса, обаче, е характерен с някои новости. Освен, че е от въглеродни влакна, което е довело до много голямо намаляване на общото тегло, той е и доста по-висок в предната си част в сравнение с останали яхти от този клас.
Една много умно изчислена и конструирана яхта. Просторен и много функционален кокпит, даващ възможност на самотния мореплавател отлично да се справя с ветрилата.
Заобленият форщевен е едно от забележителните нововъведения. В последно време тази тенденция се забелязва на много по-големите яхти и явно има причина за това.
Форщевенът е заоблен по един много интересен начин, което предполага вероятно значително подобрени хидродинамични качества.
Pogo 3 е всъщност продължение на изключително сполучливата серия от мини - яхти на френската яхтостроителница Pogo Structures с главен конструктор г-н Guillaume Verdier, известен със своите непоколебими авангардни идеи и концепции. Прототипът на новата яхта ще бъде пуснат на вода някъде през месец май т.г., докато серийното производство се предвижда да започне около месец по-късно. 
През есента на 2015-та новата мини -яхта трябва да докаже изключителните си възможности по време на Mini - Transat. Трябва да се има предвид, обаче, че нейната задача няма да е никак лека. За първите места „точат зъби” и много други прекрасни разработки в този клас и се очаква една много оспорвана битка при пресичането на Атлантика.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ НА POGO 3:
1. Дължина - 6,50 м.
2. Широчина - 3,00 м. Едно забележително съотношение между L и B!
3. Тегло (празна) - 930 кг. Не е никак чудно, при корпус от въглеродни влакна.
4. Газене - 1,60 м.
5. Грот - 26 кв. м.
6. Геноа - 20 кв.м.
7. Генакер - 70 кв. м. Едно огромно ветрило за този размер яхта, но това вече не прави впечатление никому. Сигурно е, че при едно умело боравене с него и с големия грот, на по-пълни курсове ще бъде гарантирана една много висока скорост за този клас яхти.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”