:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - TELEFONICA ПРАВИ ГРУБА
ГРЕШКА, ПОВЕЖДА PUMA

В неделя започна новият етап: Бразилия - Маями

Шкиперът на TELEFONICA Iker Martinez направи непростима грешка в пристанищната гонка, заобикаляйки грешната бочка и се озова на последно място. Това беше една черна неделя за иначе брилянтният шкипер на испанската яхта. След един приличен старт, TELEFONICA бързо все прилична преднина, но злото идва винаги по-бързо от доброто. След заобикалянето на погрешната бочка генакерът е трябвало да бъде свален отново, да се заобиколи правилната веха и ... В това време останалите яхти застигат и задминават испанците, в резултат на което те остават на последно място в пристанищната гонка. Не мога дори да си представя как е станало всичко това, като се има предвид от какви изключителни личности се състои екипажа на тази яхта, пък и на всички останали, разбира се. Но явно, че и най-добрите могат да сбъркат.
След гонката Мартинес е споделил огромното си огорчение от тази фатална грешка, заявявайки, че ръководството на „вътрешната” регата е поставила две почти еднакви вехи, които са довели до това погрешно решение от негова страна.
Възползвайки се от грубата грешка на TELEFONICA, екипажът на Groupama успява да грабне победата, пред PUMA и ABU DHABI. С тази своя победа GROUPAMA скъси „дистанцията” с TELEFONICA до 16 точки.
Но лошите неща бързо се забравят и в неделя лодките стартираха поредният етап от Бразилия до Маями с дължина около 4800 морски мили.
PUMA застана начело, но дистанцията между нея и останалите яхти е едва около 6 мили и все още не могат да се правят никакви прогнози. Навигаторът на CAMPER WILL OXLEY резюмира много сполучливо началото на този етап: „Целият етап е като едно голямо минно поле. Започваме със слаби ветрове, очакват ни огромен брой повороти. Не могат да се правят никакви прогнози”.
На добър час, момчета!

Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
In-Port-Race в бразилското пристанище.
Генакерът на „Телефоника” трябваше да бъде свален отново след грубата грешка на шкипера.