:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
FAREAST 28R – ЕДНО НАМИГВАНЕ ОТ ДАЛЕЧНИЯ
ИЗТОК

В никакъв случай не може да се твърди, че с тази концепция китайската фирма Fareast Boats е на път да открие топлата вода, но поне се опитва. И то успешно, тъй като в конструктивно отношение това е продукт на Simonis&Voogd Jacht Design, факт, който сам по себе си е достатъчно показателен  и – абсолютно необходим! – за бъдещата клиентела.
Е, цената, разбира се, си е абсолютен шлагер: напълно готова за плаване, с пълно ветрилно стъкмяване (!), яхтата струва само 41 000 евро с ДДС. Какво повече! Към това трябва да се прибави и подвижният кил, окаченият  рул и алуминиевата мачта с две краспици. Корпусът и палубата са отляти от стъклопластика (сандвич и вакуум), но никой – предупреждавам - не би трябвало да търси тук и най-малката следа от въглеродни влакна. Тази лодка трябва все пак да се продава, а не да се подарява. Който иска 9 метрова състезателна яхта, която да е с половин тон по-лека, ще трябва да се бръкне много дълбоко и освен това да я търси в Европа, а не в Китай. За сега ... Всъщност фирмата е произвела вече един типичен полутонник под кодовото наименование Fareast 31 R, която е изработена изцяло от карбон (включително и рангоута!), но предпочитам да не споменавам цените, за да не се разстрои някоя по-чувствителна личност. Освен това се оказа, че полутонникът е много трудна за каране лодка и не е за „всяка уста лъжица”. И фирмата решава веднага да се върне малко назад към обикновената стъклопластика, с оглед на бъдещата по-непретенциозна, но и по-многобройна клиентела.
Ескизът и самата архитектура на яхтата също не може „да те събори от стола”. Забелязва се налагащата се от години насам тенденция за максимално изчистен силует, много функционален и просторен кокпит и едва загатната рубка, която става повече за прибиране на ветрилата, дрехите на екипажа и всички останали неща, които не би трябвало да са на борда. При необходимост би могло и да се преспи в малкото подпалубно пространство. За един истински
Новата яхта откъм кърмата. Просторен и напълно изчистен от всякакви финтифлюшки кокпит, който дава пълна свобода на екипажа. За кой ли път вече става ясно, че и три винча са напълно достатъчни за управлението на яхта с подчертано спортни амбиции.
Поглед откъм десния борд. Вече свикнахме отдавна с този силует на състезателна яхта с подобни размери. Спорен (и отворен!) остава въпросът, дали липсата на леери и релинги е предимство или недостатък.
ветроходец няма да бъде проблем да си подложи  под главата едно ветрило, а с другото да се завие. Може дори и в кокпита да си легнеш - удоволствието да спиш под открито небе в лодка е несравнимо. За себе си говоря, разбира се.
Липсата на релинги и леери е една налагаща се в последно време тенденция и то по две причини: намаляване и на теглото, и на цената. За да се компенсират неприятностите при сменянето на ветрилата, в предната част на яхтата е загатнато нещо като фалшборд, но едва през есента ще се види  каква работа ще върши той при силно време и сериозен крен. Казвам „през есента”, тъй като едва тогава ще бъде пусната на вода първата лодка и ще бъдат проведени тестовите плавания. Желанието на фирмата - производител е някога да се обособи отделен самостоятелен клас с тази безспорно красива и функционална яхта. Но първо трябва да видим какви ще бъдат обективните резултати от тестовете през месец октомври.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЯХТАТА:
1. Дължина - max. - 8,95 м.
2. Дължина по водолинията - 8,07 м.
3. Широчина - 2,75 м.
4. Газене - 1, 75 м.
5. Тегло - 1,2 тона. Съотношението баласт: общо тегло е около 44 %, което не е зле.
6. Ветрилна площ на остър курс -  44 кв. м.
7. Ветрилна площ с генакер - 115 кв. м. Бих казал, че не е нито връх, нито сладолед, но ... бива !  Пък и нека не забравяме, че става дума за стандартно оборудване.
В заключение би могло да се каже, че става дума за една доста прилична яхта със състезателни гени от поне едно поколение назад. Освен това тази лодка може да се кара и от хора, които не се борят на всяка цена за призови места. С други думи казано, налице е едно добро равновесие между възможностите и спортните амбиции на бъдещите екипажи.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”