:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
В ПЕРИФЕРИЯТА НА УРАГАНА
Предпоследният етап на регатата започна с няколко дни закъснение, колкото и условно да звучи това. Ръководството реши да се изчака малко по-благоприятно време, като се има предвид, че точно в тези води източно от Нова Зеландия отминаваха постепенно въздушни маси на урагана „Пам“, който направи големи поразии.
В същото време ветрове със сила около 25 възела помогнаха много на яхтите да се измъкнат от Южния остров и да се отправят стремително на запад. Но както каза един от организаторите на регатата: „ ... силните ветрове не са проблем за нас, но ние искахме да избегнем прекалено високите вълни, които биха могли да застрашат в известно отношение яхтите, особено като се има предвид в кои води на Световния океан се намира флотилията. Животът и здравето на екипажите е нашата първостепенна грижа и това не подлежи на съмнение!” Кратко и ясно казано и това намира потвърждение в снимките, които предлагам на читателите на „Морски вестник“.
Те са направени от всеотдайния и безкрайно смел фотограф г-н Аинхоа  Санчес, който не един път е изправял на нокти дори самите участници в състезанието. Да е жив и здрав този смел мъж и да ни радва още много години с неговите неописуеми снимки и главоломни каскади!
Позволих си само да направя  кратък коментар под всяка снимка, без да имам, разбира се, никакви претенции за изчерпателност. Чувствата, които всеки любител на яхтинга би изпитал, са изключително разнообразни и разнопосочни и това е съвсем нормално.
На добър час и на всички екипажи !

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
На „Abu Dhabi” всичко е спокойно, за разлика от Океана, който държи нещата здраво в своите обятия, подпомаган активно от последните въздишки на „Пам“.
Фотографът, г-н Санчес, се е „закеркененчил“ на входа на „кучешката колиба“, които някои наричат и „рубка“ и прави снимка след снимка на полусухите, полусити и полуотпочинали членове на екипажа. След това се хвърля като тигър на първата краспица и продължава ... И няма значение колко градуса е крена или диферента на яхтата. И така още двадесетина дни и нощи.
На „Dongfeng” едва ли има сухо местенце, но за сметка на това на екипажите им предстои едно плаване от само ... 6500 мили до Бразилия. Как ми се искаше и аз да съм там!
Отново на борда на „Dongfeng“. Независимо от метеообстановката, всички карат  на ръба на възможното. Все пак е регата, а не театрално представление в климатизиран салон. И само малко да сбъркаш в преценката на обстоятелствата ...