:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НАЙ-ДОБРИТЕ ЯХТИ ЗА 2012 - 2013–ТА ГОДИНА
За първи път наградите за най-добра яхта на годината се присъждат през 2004 година. По класове и по предназначение, най-общо казано. Или обратното, но това няма особено значение, в крайна сметка.
От този момент, та до ден днешен на първо място в класациите е неизменно Франция. 64 номинации и 14 първи места отреждат на тази страна безспорното й лидерство. Това, разбира се, дава отражение и върху ранкинга в световен мащаб на яхтостроителниците. На първо място там се вечните фаворити Jeanneau и Beneteau.
Тази година също не прави изключение: На Франция бяха присъдени  няколко първи места в различните класове. Но това като че ли беше ясно още в самото начало и не направи никому особено впечатление. Французите са големи майстори в яхтостроенето и всяка нова яхта, произведена в тази страна е едно произведение на изкуството.
Изумителното в цялата тази класация е второто място на Словения! Да, на Словения!
Преди Италия (на трето място!) и преди колоса Германия – „само” на пето място! Всякакви коментари са излишни. Нека тези, които знаят само да се вайкат и да се тръшкат, да отидат, да видят и да се поучат! Ако искат и могат, разбира се.
Ето и класацията за тази година:
1. RM 1260. Лодката предлага многобройни опции в зоната на кила и неговото окачване, интересни решения при носенето и смяната на предните ветрила и се отличава с много добри ветроходни показатели. Никак не е евтина, но всички са на мнение, че си заслужава парите. Другите кандидати бяха, както следва: Bavaria Vision 46, Delphia 31, Hanse 415 и Sun Odyssey 469.
2. Performance – Cruiser – Dufour 36. Това е продължението на изключително успешната серия на конструктура Umberto Felci, който създаде преди около 10 години шлагера Dufour 34. Новата лодка, въпреки подчертано спортната си насоченост съчетава и качествата на едно доста луксозна яхта за семеен конфорт. Другите претенденти бяха Grand Soleil 39, MC 34 Patton, Sly 38 и XP – 50.
3. Категория „луксозни яхти” -  Italia 13.98. Фирмата Italia Yachts е едва от две години на пазара, но успя да направи огромен пробив във фалангата на на-добрите и най-скъпите. Невероятно качество на материалите и изработката на всички детайли – това са основните й предимства пред другите! А те бяха не кой да е, а Amel 55, Discovery 57, Hallberg – Rassy 412 и Southerly 47.
4. Категория „многокорпусни съдове” – Outremer 5 X. Този катамаран успя да убеди много претенциозното жури с невероятно функционалното разпределение на вътрешните пространства, новаторските решения при управлението на съда и прецизната изработка. Другите претенденти не бяха по-лоши – това искам дебело да подчертая! – но победител може да бъде само един. Но този път – пръв сред равни! А ето ги и „по - равните”: Catana 59, Dragonfly 32, Nautitech 542 и TNT 34 .
5. Категория „Особени яхти” – J 70! Това е моят любим клас! Малки, много бързи яхти и се намираш в непосредствена близост до Морето! Няма тикови палуби, няма копринени дамаски за леглата. Плаваш и съзерцаваш красотата около тебе! Това е. Победителят тази година беше излъчен след много оспорвана битка между действително страхотни лодки в този клас. Американската фирма успя да продаде само през миналата година повече от 300 яхти, а това си е вече много голямо постижение в един сегмент, който е буквално пренаситен от чудесни лодки. Проведени бяха много тестове в най-различни условия и битката продължи буквално до последния ден. Едно от най-важните условия беше яхтата да може да се превозва безпроблемно на колесар и да се пуска на вода от максимално двама души. Но, както вече казах по-горе, „златният медал” е само един. Другите кандидати бяха B/One, Code Zero, Seascape 27 и Vismara 50 Hybrid. Моите лични предположения са, че J 70 ще продължи славата на Melges 24, с която са почти в един клас и имат почти същите изключителни динамични качества.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: JACHT
RM 1260
Dufour 36
Italia 13.98
Outremer 5 X
J 70