:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СЪЗДАТЕЛЯТ НА ФИЛМА „ТИТАНИК” ИЗПЛАВА ТАЗИ
СУТРИН ОТ МАРИАНСКАТА ПАДИНА

Режисьорът Джеймс Камерън е първият сам човек, който на борда на специалната подводница  Deepsea Challenger успя да достигне до дъното на най-дълбокото място на Световния океан и да се върне обратно на повърхността напълно невредим.
„Всички системи работят отлично!” Това бяха първите думи на големия  режисьор, когато достигна дълбочината от 10 898 метра.
Първоначално е било планирано престоят на дъното на Океана да продължи 6 часа , но по настояване на лекарският екип е бил съкратен до три часа. През цялото време на потапянето, престоя и изплаването на подводницата, Камерън е правил снимки на заобикалящата го среда. Не бива да се забравя и фактът, че режисьорът е все пак на 57 години!
Режисьорът Джеймс Камерън след успешното му спускане до дъното на най-дълбокото място на Световния океан.
До този момент само един екип е бил на дъното на падината, а именно швейцарецът Жак Пикар и американският капитан Дон Уолш и то през далечната 1960 г. Те обаче тогава нямаха шанса да направят качествени снимки на морското дъно, тъй като по една или друга причина тяхната подводница е вдигнала много пясък и утайки от дъното.
От тогава до днес на дъното на Марианската падина бяха изпращани само роботи , но никога живи хора!
Камерън е изплавал обратно на повърхността за 2 часа и 39 минути. Седемметровата подводница е снабдена с необходима апаратура за събиране на дънни седименти, морски организми, както и за измерването на температурата, налягането, солеността на водата и пр.
„Бях наясно какво би могло да ми се случи” – сподели режисьорът преди потапянето –„но и страхът не е най-добрият съветник в такива моменти”.
Това не е първото дълбоководно приключение на известния режисьор. Участвал е много пъти в дълбоководни експедиции, като е заснел лично и останките на „Бисмарк” на дъното на Атлантика. С тези кадри и с помощта на Британското Адмиралтейство, Камерън засне един  добър филм за гибелта на немския линеен кораб през Втората световна война.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: TAZ