:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СТАРТИРА ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКАТА РЕГАТА ARC!
Вчера, 25.11.2012 г., бе даден стартът на поредното издание на любителската регата с маршрут Лас Палмас – Карибите. Осемнадесетото (!) издание на това знаменито рали се отличава с огромният брой яхти които ще застанат на старта. Както е видно от екипажните списъци, няма никакво ограничение във възрастта на яхтсмените. Най-младият ветроходец – швейцарецът Лео Зулцер, който ще държи шкотите и ... памперсите, е само на 8 месеца, а най-възрастният – г-н Манфред Керстан – на 76 години, като това ще бъде за него и поредното 18-то преплаване на Атлантика и винаги с тази регата!
В такива случаи се казва: Шапки долу!
Г-н Керстан споделя следното за самата регата: „Изпитвам силна зависимост към Океана. Не мога да си представя, че регатата ще се проведе без моя
Парадът на флаговете преди началото на регатата.
милост. Възрастта не ми пречи все още и ще продължавам да плавам, докато имам сили. Плаването през Атлантика е едно невероятно преживяване.”
Не само при „плавсъстава”, но и при яхтите се забелязва едно голямо разнообразие. Най-старата от цялото „село” е построена през 1936 г. в Cuxhaven - Германия от метал (занитени метални листове), по-късно се използва като учебен кораб от Академичния ветроходен клуб - Хамбург, а през 1973-74 г. участва в Whitbread Round the World Race! Взема участие и в първото издание на настоящата регата ARC през 1983 г.
Една от най-новите лодки е „Frangipani” - проектирана, построена и управлявана от Harry Glab. Става дума за една много бърза яхта от алуминий, с подвижен кил и всички известни и наложили се в последно време тенденции в яхтостроенето. Г-н Глаб е много известно име в средите на крейсерското плаване, вложил целият си огромен опит в строежа на новата си яхта.
Особен акцент в тазгодишното издание на тази трансатлантическа регата е теоретичното и практическо обучение на по-младите ветроходци. Голямо внимание ще се обърне и на медийното отразяване на събитието и на първо място взаимодействието на екипажите при всякакви атмосферни условия, животът на борда по време на плаването, храната, ежедневната лична хигиена, поддръжката  на яхтата и пр.
Всички участници в плаването ще имат възможността да предават „на живо” и на своя матерен език впечатленията си от състезанието!

НЯКОИ ПОДРОБНОСТИ ЗА ARC  - 2012 В ЦИФРИ:
Старт: 25.11.2012 г.
Брой на регистрираните за участие яхти: 232 , в т.ч. и 21 катамарана.
Националности: 25 !!!
Най-голямата яхта: „Bristolian” - дължина - 28 метра
Най-малката яхта: „Troskala” (Rival 32)
Средна възраст на яхтите: 11 години (почти 20 % от всички яхти са на възраст под 2 години!)
Дължина на съдовете: 15 % са под 40 фута (!) , 62 % от всички лодки са до 50 фута дължина.
Нека да пожелаем на всички участници безаварийно плаване, здраве и успехи в класирането на финала.
А аз лично ще си позволя да пожелая на най-малкия яхтсмен да порасне голям и силен морски вълк и да плава още много много години във водите на Великия Океан!
Там е истината, моето момче, там е истината!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: WCC