:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
AMERICAS`S CUP: ПРИКЛЮЧИ ТИТАНИЧНАТА
БИТКА! АМЕРИКАНЦИТЕ УСПЯХА ДА ЗАЩИТЯТ
СВОЯТА ТИТЛА

Едно невиждано до този момент ветроходно състезание приключи след невероятни обрати и огромно напрежение. Екипажите на Нова Зеландия и САЩ се бориха мъжки до последната секунда, но се случи така, че симпатичните яхтсмени от островната държава не издържаха в най-решителния момент и дори когато водеха с 8:2 гонки, изпуснаха крайната победа. Жалко!
Супертехниците от американския екип превърнаха катамарана в най-решителния момент в „ракетна лодка” и после Team Oracle USA нямаше какво друго да направи, освен да изравни резултата и да победи.
Този път Давид загуби битката срещу Голиат. Най-дългото в историята на яхтинга състезание между претендента за сребърната „кана” и защитаващия титлата завърши с нечуван рекорд от цели девет поредни победи в гонките.
Последната решаваща гонка се превърна в истински спектакъл, който показа до какви висоти е стигнало ветроходство в наши дни. Въпреки, че първите две бочки бяха заобиколени с явно превъзходство от новозеландската машина, американците се концентрираха максимално, събраха всички свои сили и катамаранът им полетя – в буквалния смисъл! - към победния финал. На моменти американската яхта се движеше с 5-6 възела по-бързо от новозеландската! Питам се, как е възможно такава метаморфоза само за една нощ и не намирам адекватен отговор ...
Това коренно преобразяване на американската яхта учуди всички специалисти. Пред очите на целия свят, само за десетина часа, „спънатото патенце” се превърна в сокол, който просто премаза съпротивата на новозеландците.
Вероятно тайната се крие в изказването на шкипера Лари Елисон след награждаването на победителите: „Казах им, че вече няма какво да губим и трябва да се хвърлим в атака с всички сили. По-добре ще бъде да караме по-ниско и по-бързо, отколкото по-високо и по-бавно.”
По принцип това е точно така при този вид „летящи” катамарани, но ако разсъждаваме логично, това би трябвало да бъде пределно ясно и за новозеландците, мисля си. Тогава?
Много години след тази паметна битка тези въпроси ще бъдат поставяни и анализирани отново и отново от специалистите и  любителите на яхтинга по целия свят.
Не обичам шаблоните и глупавите вестникарски клишета, но победата, независимо от крайния резултат, подхождаше като че ли повече на прекрасните момчета от Нова Зеландия! Те направиха нещо, на което никой или почти никой до този момент не бе способен – с три пъти (!) по-малък бюджет от американския колос, те го държаха в огромно напрежение до последната секунда.
Жалко, много жалко, тъй като лично аз много симпатизирам  на новозеландския екипаж!
А за победителя бих могъл да кажа само: ДЪЛБОК ПОКЛОН!  Прекрасната яхта, изключителният екипаж и невероятната публика сътвориха това чудо – девет поредни победи в гонките и крайната победа.
Невероятно!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Победителите празнуват своята велика победа.
Рулевият на победителите James Spithill.
Страданието е изписано на лицето на новозеландския шкипер Dean Barker. Жалко, много жалко!