:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтено оборудване:
ЧУДЕСНА КОМБИНАЦИЯ ОТ GPS И GLONASS
„Digital Yacht” предлагат на своите клиенти една много добра комбинация от двете системи, „подслонени  под един покрив”. Основната идея на тази система „две в едно” е на първо място тя да бъде много бърза и надеждна. До този момент подобни  системи се употребяват или в професионалното корабоплаване, или на борда на състезателните яхти с много високи амбиции и цели.
Сега обаче фирмата е насочила своите усилия към всички, които искат да плават малко по-дълго и по-далече от обичайните неделни маршрути по крайбрежието. Всичко е съобразено с този сегмент на пазара, като се започне от размера на уреда и се стигне до напълно поносимата цена на изделието.
При създаването на GPS 150, специалистите от фирмата са имали предвид този усреднен по размери
Digital Yacht GPS 150
уред, който е с диаметър само 7,5 см. и е колкото обичайните до този момент GPS - антени. Това позволява уредът да бъде монтиран някъде в зоната на транеца на яхтата, без да пречи на обичайната работа на борда.
Но най-добрата част от характеристиките на този уред е, че може да приема и анализира сигналите както от американският GPS, така и от руския Glonass, при това едновременно!
Мнозина от моето поколение, които са плавали преди 30-35 години, а вероятно плават и сега, ще си спомнят с умиление при какви условия и с какви помощни средства, най-общо казано, се водеше навигацията тогава, какви неописуеми ограничения бяха налагани и какви „подскоци” се налагаше да правим, за да се докопаме поне до някакъв компас с доста съмнителни качества. За подробни карти и дума не можеше да става! Имаше само една генерална карта на Българското крайбрежие и това беше всичко, а и тя беше много трудна за намиране. И един транзисторен радиоприемник „ВЕФ”! Помните го, нали? И аз го помня много добре, а имам дори цели два броя от това култово радио в мазата. Както и да е ...
С новият уред биха могли да се приемат по 10 позиции за секунда, като за тази „услуга” ще бъдат необходими само 12 милиампера от 12 - волтовата система на борда. А и цялото това удоволствие струва само 200 евро!
В заключение бих добавил само, че по всяка вероятност към системата ще бъде включена и европейската „Галилей”, но до 2018 г. има доста време и предполагам, че до тогава всичко ще бъде побрано в - образно казано -  една кибритена кутийка.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимка: производителя