:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ДУЕЛЪТ МЕЖДУ ФРАНЦИЯ И ИСПАНИЯ НАВЛИЗА В
РЕШИТЕЛНА ФАЗА

Предсказаното лошо време не се сбъдна напълно, с изключение на урагана „Алберто”, но той премина доста периферно и не оказа съществено влияние върху временното позициониране на яхтите. Силният насрещен вятър попречи да бъде поставен нов рекорд за преплавани мили за 24 часа, но нека това да им е проблемът на екипажите! Този рекорд, впрочем, чака да бъде подобрен още от 2008 г. Все пак всички се надяват, че новото поколение яхти VO-70 ще бъде в състояние да стори това.
Екипажите правят всичко възможно да се откъснат напред, независимо от това, че „Алберто” загуби доста от силата си. Непрекъсната насрещна лавировка, високи вълни и доста студено време. Това е досегашната „визитна картичка” на този решителен в много отношения 7-ми етап.
В началото на силното време GROUPAMA успя да се да се измъкне за кратко време от основната група, но след падането на вятъра всички отново се събраха в „селото”. На TELEFONICA се пада особената чест да докаже и в този етап, че първите три последователни победи не са били случайни. Шкиперът Iker Martinez и неговите момчета избраха по този повод именно най-северния маршрут и успяха. За сега! Доближиха се плътно до французите и ето че битката се разгаря с нова сила!
Дуелът Франция – Испания навлиза в най-решителната си фаза. Разликата е само 7 точки и в този етап всеки трябва да кара на върха на възможностите си, ако иска да пресече финалната линия в Лисабон като етапен победител.
Да им пожелаем отново успешно и безаварийно приключване на този етап!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Големи вълни и насрещен вятър в Атлантика! Неземна красота!
„Телефоника” е „захапала” здраво „Групама”! Разликата е само 7 точки ...
„Абу Даби” успя за кратко време да задмине „Пума”- та.
Поредният поворот на „Групама”. Всеки кара на предела на възможностите си! Така се прави, когато искаш да си на върха!