:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТАТА НА ЕРИХ ХОНЕКЕР СЕ ПРОДАВА НА ТЪРГ
След една седмица тази 34-метрова яхта на бившите, с извинение, величия от ГДР ще бъде продадена в Рощок, но при условие, че се намери купувач, разбира се. Този доста странен съд е изведен от активите на вече обявената в несъстоятелност корабостроителница „P + S” и е пуснат на вода през 1974 г. Казвам „странен”, тъй като корабът е имал право да плава само и единствено във вътрешните водоеми на бившата ГДР и освен това е конструиран по специални изисквания на тогавашното политбюро на страната.
Първоначално яхтата се е казвала „A. Koebis” и по-късно прекръстена на „Vineta”. Редно е да се отбележи, че това е една от общо четирите правителствени (разбирай - партийни!) яхти на тогавашния   източногермански режим.
Първоначално обявената цена на „Vineta”, наречена още „плаващата  маса на Хонекер”, е само 34 000 евра, като се очаква сумата да достигне около 200 000. Запознатите с този вид сделки знаят много добре, че става дума за смешно ниски суми, но в същото време и купувачите са наясно, че с покупката на подобен съд харченето на пари тепърва започва.
Аукционната къща казва, че състоянието на кораба е „задоволително”, което, разбира се, не означава абсолютно нищо, но в същото време се споменава и факта, че на борда са били известни личности като Даниел Ортега и Фидел Кастро. По всяка вероятност ще се намерят хора, за които това е от голямо значение.
Самата конструкция на кораба и по-специално вътрешното обзавеждане е издържана в типичния за онова време болшевишки шик, състоящ се от огромна за мащабите на кораба заседателна зала, постлана с тъмносин килим и ... нищо друго. Е, „за протокола” би трябвало да кажа, че има и един сравнително голям кухненски тракт, оборудван (за времето си!) с всичко необходимо и то по „второ направление”, естествено. Корабът не разполага с никакви „помещения за отдих”, с изключение на малка каюткомпания за екипажа.
Под палубата всичко е (уж!) в изправност, двата двигателя имат много малко моточасове, а и корпусът е в добро състояние, независимо от „възрастта” на този съд.
Специалистите са на мнение, че от тази „яхта” би могло да стане една превъзходна „плавучая дача” за индивидуалисти ... с много пари. Или за подводен риф.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Правителствената яхта „Vineta” на стапел, която ще бъде (вероятно) продадена на 07.12. в гр. Рощок.
Заседателната зала на кораба. Типичната за онова време безвкусица и откровен кич.
„Vineta” на ход в едно от многобройните езера около Берлин. Според все още живи свидетели на събитията от онова време, корабът е излизал най-много двадесетина пъти на плавания из околните гьолове. В останалото време - чистене, боядисване и подготовка на наколенките за следващото посещение.