:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ROLEX SYDNEY HOBART - СТАРТИРА
СЕДЕМДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА РЕГАТАТА

При огромен интерес в Сидни започна една от най-престижните регати на Световния океански яхтинг

На старта застанаха 117 яхти от най-различни класове, но цялото внимание на многобройната публика в Сидни бе концентрирано върху съвсем новата 100-футова красавица „Comanche”, пусната на вода в края на месец октомври. Черно - червеният „звяр”, воден от шкипера Кен Рийд, се откъсна още на стартовата линия и успя до първата поворотна веха да натрупа цели 38 секунди разлика от следващата го „по петите” легендарна „Wild Oats XI”, която е също с дължина 100 фута и се смята за основен конкурент за първото място след няколко дни в Хобарт. На трето място край бочката профуча „Ragamuffin 100”, като собственикът й, ветроходната легенда Сид Фишер, е само на ... 90 години, но от около 70 години насам не е пропуснал нито едно от изданията на тази регата !
Ето защо ги обичам аз толкова много тези австралийци! Там хората и Морето са едно цяло и то по естествен и прекрасен начин. Добронамерени, винаги усмихнати и готови да помогнат. За Морето хората в Австралия използват най-ласкавите и мили словосъчетания. И го правят искрено и с огромна любов. А освен това - подчертавам го дебело! -тези хора пазят и тачат ревностно своята Морска история във всичките й разновидности. Всяка вещ, свързана по някакъв начин с Морето, се съхранява по всички правила на добрата морска практика и всички участват с огромна радост и въодушевление в това добро дело. Абсолютно всички!
А ние ли? Та ние не сме в състояние да съхраним подобаващо дори единствената ни полуразрушена и почти потънала подводница, за да я превърнем в музей на едно отминало време, независимо от това, дали то е било лошо или хубаво. Нека това, моля, да отсъдят поколенията, които ще дойдат след нас, а не ние!
Но, хайде стига с лиричните отклонения, а да се върнем към основната тема. Водещата още от самото начало яхта „Comanche” е според специалистите безспорен фаворит за първото място в Хобарт. Екипажният списък на лодката би могъл да се чете като страница от алманаха „Who is Who” на световния яхтен елит. Победителят от „Купата на Америка” Джими Спитхил, навигаторът - легенда Стен Хоней и Кимо Уортингтън от Whitbread са само малка част от 21 - членният екипаж на тази невероятна яхта. Но това, разбира се, не означава, че на другите яхти липсват професионалисти. Напротив, на всички 100-футови яхти, че и „по-надолу”, екипажите са признати асове, но все пак везните клонят към най-новата и най-технологичната лодка до момента.
Ще проследим развитието на нещата и в крайна сметка всичко ще се реши в последните мили преди финала - там когато две или три яхти направят последния поворот преди финала. Дистанцията се взема „на един дъх” и всеки ще кара на предела на силите си.
Очакват ни поредните върховни емоции, а пък аз пожелавам на всички екипажи безаварийно плаване, здраве и късмет!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: Rolex
Малко след старта на 70-то издание на регатата. Най-горе в дясно на снимката се вижда черно-червеният корпус на „Comanche”.
Част от участниците на фона на прекрасния Сидни. „Comanche” лети, „сякаш теглена от невидима сила”, както се изрази един от организаторите.
„Wild Oats XI” е една от основните претенденти за първото място. Шкиперът се казва Джим Кларк ...