:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 B/ONE E НОВИЯТ ШЛАГЕР НА BAVARIA – JACHTBAU
MEGLES 24 има вече нов достоен противник от Германия!

Каквото и да казват специалистите от „другата страна на бариерата”, фактът си е факт – яхтостроителите от BAVARIA – JACHTBAU хвърлиха поредната бомба на изложението в Дюселдорф през декември 2011 г.– супер-спортната яхта B/ONE!
Един мой познат от изложението ми сподели, че при проведените тестове яхтата е показала изключителни качества. Не се усъмних нито за миг в казаното от него, като се има предвид КЪДЕ и ОТ КОГО е проектирана и построена тази яхта ... То и не е много трудно в крайна сметка да направиш една хубава яхта, дорде не речеш, особено като се има предвид, че Бавария – в сърцето на Алпите,  е заобиколена от почти всички страни (като не се брои връх Матерхорн) от „морета и океани”!
Ето и някои данни за яхтата :
1. Дължина – 7 м. (23 фута)
2. Ширина -  2,45 м.
3. Теглото на напълно оборудваната и готова за плаване яхта е само 1000 кг., от които 370 кг. се падат на кила с булб (компромисен вариант!). Доста забележително постижение! Окаченият рул се сваля много лесно, алуминиевата мачта се вдига без проблеми от двама души, което улеснява изключително много превозването на лодката с подходящия трейлер. Този трейлер е конструиран така, че пускането на вода и ваденето на яхтата да става без помощта на кран или каквато й да е допълнителна помощ .
Интересното в случая е, че яхтата няма ахтерщаг, като общата площ на грота и стаксела е 32 кв. м. Доста добре  за яхта с тези размери !
Към щатното оборудване се числи и един генакер с площ от 46 кв.м.! Той се закача на бушприт (на немски Bugspriet*), който се вади и прибира в специално направен за това канал на носа на яхтата. По този начин  се избягва пробиването на корпуса.
Корпусът и палубата са изработени от стъклопластика – пълен ламинат, като в зоната на кила корпусът е оребрен и подсилен допълнително с оглед предвидената изключителна динамика на тази яхта.
Целите на завода са изключително амбициозни, като се предвижда още тази година да бъдат построени около 25 яхти от този тип. Вече се говори усилено за създаването на отделен клас B/ONE, като за това отговаря вече г-н Еберхарт Маг от Match Race Center Germany на Боденското езеро!
Как да не се възхищава човек на ума, креативността, организацията и ... всичко останало на тези хора? Убеден съм напълно, че след тези мои думи  „дървените философи ще почнат да припяват познатите ни вече до болка рефрени, но това си е тяхна работа, нали така?
Цената на напълно оборудваната яхта ще бъде около 27 500 евро. Пожелавам на всички да могат да си я купят! А поиска ли човек – МОЖЕ! Знам го от личен опит, повярвайте ми, моля !

* Позволих си да напиша думата на немски, тъй като преди известно време започна една дискусия относно това как се пише „бушприт” и какво означава тази дума. BUGSPRIET идва от BUG – нос на кораб, поради което мисля, че думата би трябвало да се пише с „Г” – бугшприт.

Георги НИКЛЕВ
Снимките са от немското списание „DIE YACHT”
Георги Никлев