:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VENDEE GLOBE – НАЙ-ТЕЖКАТА РЕГАТА ЗА
САМОТНИЦИ В СВЕТА, ЗАВЪРШИ СЪС
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН РЕКОРД!

Историческата победа на 29 годишния французин

Francois Gabart е само на 29 години, рус и синеок. Изключително спокойно и усмихнато момче. Той е най-младият участник в това жестоко състезание, където нямаш право да спираш никъде и никой няма да право да ти помага при каквито и да е обстоятелства. Трябва само да плаваш, да обиколиш света и да  пресечеш финалната линия.
Само това ...
А този смел, ведър и непоколебим французин не само, че пресече финала в залива на Gascogne първи, но и с един изумителен рекорд: 78 дни, 2 часа, 16 минути и 40 секунди!
Специалистите, неговите спонсори, близки и познати са много учудени и от факта, че ветроходецът участва за първи път в тази „мелница” и печели веднага, при това с дългоочаквания от много години насам рекорд. Това не се случва всеки ден и всички са убедени, че се ражда една нова звезда на световния яхтен небосклон.
В пристанището на Sables d`Olonne около сто хиляди чужденци и французи посрещнаха победителят с песни, знамена и плакати с лика на победителя. Френската ветроходна школа доказа за сетен път, че е най-добрата в света, въпреки известни затруднения от най-различен характер през последниите години.
Минути след пресичането на финала на борда на „Macif” се качи съпругата на Франсоа и двамата стояха дълго прегърнати, докато помощният екип на младия французин вече подготвяха огромната яхта за приставане на кея.
Едно достойно посрещане на един изключителен млад човек и една златна страница във ветроходната история на Франция!
Всичко останало са технически характеристики, които всеки любител на яхтинга вече знае с най-големи подробности – убеден съм в това! – и не е необходимо сега да бъдат повтаряни.
Като наблюдавах, обаче, огромното море от посрещачи на пристанището, ведрите и усмихнати лица на тези хора, които въпреки силния вятър и проливен дъжд часове наред чакаха пристигането на яхтата – победителка, се сетих за нашите достойни ветроходци, които обикаляха света преди много, много години с несравнимо по–скромните си материални и логистични възможности.
Франсоа Габарт прекосява финала след 78 дни обиколка на света без прекъсване! Един нов рекорд, заслужаващ най-високо признание!
Победителят и посрещачите! Написана е още една златна страница на френското ветроходно майсторство!
Щастливият Франсоа дава първото си интервю на кея.
Спомням си също така много ясно и шепата хора, които ги посрещаха, и глупавите въпроси, които им бяха задавани, и още по-глупавите коментари по техен адрес в средствата за масова информация, с извинение!
Уви, спомням си също така и нескопосаните „дуели”, които същите тези ветроходци, макар и не всички, си спретваха помежду си, за да се очернят публично. Но това би било друга тема и то за специалисти по народопсихология.
В заключение бих искал да пожелая на Франсоа здраве и още много успехи в яхтинга!
Бих желал да изразя и личното си възхищение от работата на всички екипи, които подготвиха тази прекрасна яхта за изключително тежкото плаване. На всички онези, които следяха денонощно движението на лодката и бяха готови във всеки един момент да се притекат на помощ. На неговата прекрасна съпруга и малкият им шестмесечен син, които стискаха палци да не се случи нищо лошо.
Всички тези хора заслужават огромна благодарност и признание!
Георги НИКЛЕВ
Снимка: AFP