:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ROLEX SYDNEY HOBART: РЕГАТАТА ЗАВЪРШИ С
НОВ РЕКОРД!

В началото всичко започна много лошо за „Wild Oats XI”, но после нещата се оправиха и яхтата успя дори да подобри собствения си рекорд!
В ранните часове на 27.12.2012 вече беше ясно кой ще е победителят тази година, но никой не вярваше, че ще има подобрение на рекорда от 2005 г. Но чудото стана и то благодарение на изключително благоприятните ветрове от NO, които „издухаха” лодката до Storm Bay на източното крайбрежие на Хобарт.
Разбира се, че основната заслуга за този много голям успех е на екипажа, който успя да приложи една много умна тактика при различните по посока и сила ветрови режими в много труден за плаване и навигация регион на света.
Особено последните петдесетина мили преди финала се превърнаха в мъчение за яхтсмените от „Wild Oats XI”. Вятърът обърна от запад и падна значително, което наложи точно преди „щурма” на финала в Derwent River няколко пъти подред да се сменят предните ветрила.
Пълната концентрация и себераздаване на екипажа в крайна сметка бяха основната причина и този рекорд, макар и с малко, да отиде в историята.  Когато проехтя финалният изстрел, хилядите посрещачи и екипажи в пристанището не вярваха на очите си! Рекордът от 2005 г. беше подобрен „само” с 16 минути и 58 секунди !
Собственикът на яхтата, г-н Боб Оутли, сподели след финала, че победата се дължи на извършените промени в кила на яхтата, изключително правилно подбраната тактика от страна на екипажа, новите предни платна и някои „допълнителни подобрения”.
Яхтата беше карана от един много добре сработен екипаж, начело с шкипера Mark Richards, навигаторът Iain Murray, (който е и шеф на регатата America,s Cup!) и вторият навигатор, г-жа Adrienne Callahan.
На второ място, с цели 5 (!) часа разлика, пристигна Ragamuffin Loyal, в чийто екипаж, както вече писах, се намира и уважаваният от всички ветеран г-н Syd Fisher.
И тук, както и при всяко друго състезание, важи неписаното правило: Първият печели, вторият – губи, останалите нямат значение! Но все пак най-важното е, че нямаше сериозно пострадали и с малки изключения, материалната част, както се казва, остана в изправност до края на регатата.
За духа и въодушевлението на десетките  хиляди изпращачи и посрещачи не е необходимо да се казва нищо. Всеки може само да мечтае за подобна публика!
На края си позволявам да пожелая на всички весели празници, много здраве и успехи през Новата година !
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Rolex
„Wild Oats” минава край фара Iron Pot, устремена към забележителния си рекорд, „нагоре” по Derwent River!
Този път Ragamuffin – Loyal беше победена с една доста чувствителна разлика.
Вероятно тази авария на „хобота” на „Ragamuffin – Loyal“ беше причина за второто място. Отстраняването на тази повреда на пълен ход и силно вълнение е много голямо изпитание за всички.