:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
POGO I - ЕДНА МНОГО ГОЛЯМА МАЛКА ЯХТА
Този клас, наречен „minitransat” има проплавани над един милион морски мили  в големи регати

Тази прекрасна яхта е дълга само 6,5 метра, много е широка в мидела, с двойни пера на руля и булбов кил. Това са най-общите характеристики на яхтата. Всички, които са плавали с нея казват, че рядко са имали възможност да плават на малка състезателна яхта, съчетаваща в себе си толкова много положителни качества.
1. Много по-достъпна е във всяко отношение за голям брой любители и професионалисти в яхтинга.
2. Може да бъде превозвана с колесар.
3. Изключително е мореходна поради най-съвременните технологии, приложени при строежа на яхтата и нейната концепция. Изключително е стабилна при остри курсове, което до голяма степен се дължи на двойните пера на руля и екстремно широкия транец.
4. Перфектна за самотни океански плавания! Това е доказано вече многократно по време на Атлантическите регати!
5. Относително ниска цена за напълно оборудвана яхта. При нова яхта цената започва от 27 000 евро с ПЪЛЕН комплект ветрила! При това става дума за състезателната версия на яхтата.
6. Едно изключително голямо достойнство на тази лодка е нейната ликвидност. Това означава, че тя „държи” много висока цена, дори години след като е купена нова! В момента много трудно биха могли да се намерят запазени и добре подържани яхти от този клас на по-ниска цена от 20 – 22 000 евро. Говоря, естествено, за състезателния вариант. Това е една прекрасна възможност за начинаещи и много напреднали яхтсмени, които нямат особени претенции по отношение на лукса в самата яхта, защото такъв просто няма! Обзавеждането е повече от спартанско, но с един особен чар, който се цени много от тези, които действително искат да ПЛАВАТ, а не да се лигавят по пристанищата и да возят като файтонджии купища силикон от едно място до друго...
Предлагам на читателите една малка серия снимки от тази прекрасна лодка.

Георги НИКЛЕВ
Снимки: A. Hoppenhaus