:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВАТА КИТАЙСКА ЯХТА „FAR EAST 31 R”
Далекоизточният „книжен” тигър отдавна вече не е от хартия и от доста години не се свени да ползва с пълни шепи технологиите на „омразния загниващ капитализъм”. Не само колите, самолетите и влаковете привличат от много години вниманието на китайците, които нямат нищо против да пътуват с „Мерцедес” или „Бентли” под плющящото червено знаме на партията.
И яхти се опитват да правят китайците, макар и не винаги много удачни, но един хубав ден и това ще стане. С всеки един нов експеримент те доказват това.
Фирмата „Far East Boats” от Шанхай до този момент беше известна само с производството на яхтите от клас „Оптимист” и редица други малки тренировъчни лодки без особени претенции по отношение на качеството.
От известно време, обаче, фирмата е взела решение да разшири своята програма с няколко малки крейсерски и състезателни яхти и то в най-„горещата” зона на яхтостроенето – яхти с дължина до и около 26 фута!
Нещо повече – китайците правят още една крачка напред. С новата и напълно състезателна яхта „Far East 31R” те навлизат в зоната на клас „Полутонници”, което само по себе си е едно много креативно, но в същото време и доста храбро  решение.
Новият полутонник е изработен изцяло (!) от въглеродни влакна и то до най-малките детайли. При отливането на корпуса и палубата са използвани  всички модерни технологии и смоли, на които няма да се спирам, тъй като съм писал и преди по този въпрос.
И резултатите са налице, разбира се. Ако се абстрахираме от тежестта на T – образния кил (1,2 тона) , цялата лодка заедно с рангоута и такелажа тежи ... 600 кг.! Съотношението е потресаващо: 67 % се падат на тежестта на кила! С подобни параметри биха могли да се „похвалят” много малко състезателни яхти от този клас в света.
Всичко това не е случайно. Конструкторите Alex
Новата китайска суперяхта откъм десния борд. Просторен кокпит, много рационално разположен фитинг и ориентиран изцяло за състезания. Рубката само е загатната, което навежда на мисълта, че подпалубното пространство е развито в спартански дух.
„Far East 31R”. Елегантен и почти отвесен форщевен, в горната част на който е монтиран „хобота” за огромния генакер.
Simonis и Maarten Voogd са дали всичко от себе си и са направили една изключителна лодка, за която тепърва ще се говори - помнете ми думата! - и то само в суперлативи.
Генакерът на тази яхта, дълга само десетина метра, е цели 120 кв. м. и при това изключително малко тегло, скорост от около 20 възела няма да е никакъв проблем.
Мачтата - изцяло от карбон - е с две краспици и се предвиждат два ахтерщага, което позволява носенето на грот от типа Square Head, който е изключително ефективен, но и доста капризен.
Европейската премиера на тази яхта ще бъде през януари 2014 г. в Дюселдорф. Тогава ще имам възможността лично да се уверя в съществуването й (шега, разбира се!), а и да разбера повече подробности относно вътрешното разпределение, палубното оборудване, двигател, подвижен такелаж, цена и други дребни, но много важни подробности.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ :
1. Дължина: 9,50 м.
2. Дължина на водолинията: 9,48 (!) м.
3. Широчина: 2,95 м.
4. Газене: 2,10 м.
5. Тегло: 1,8 тона
6. Тегло на кила: 1,2 тона! Забележително постижение!
7. Грот: 41 кв. м.
8. Геноа: 24 кв. м.
9. Генакер: 120 кв. м.
Бих си позволил само една скромна забележка: На подобна ярко изразена състезателна машина би подхождало повече рулево устройство с двойни пера и евентуално един елегантен ажурен щурвал. При положение, че абсолютно всичко се изработва от карбон, тези допълнения едва ли ще се отразят  много на общото тегло. А при тази колосална енерговъоръженост на този съд двойните пера ще бъдат само от полза при управлението на яхтата. Както и един хидравличен кил за подпомагане на откреняването ...
В технологично отношение това не би представлявало абсолютно никакъв проблем, но предполагам, че конструкторите са се опасявали да не прескочат някаква горна ценова граница, поставена от фирмата. При наличието на подобен кил и двойни пера на руля, цената би станала доста „солена”. Хидравличният подвижен кил, разбира се, е едно изключително сложно съоръжение, което вече със сигурност щеше да увеличи и общото тегло на яхтата. А производителите на тази забележителна яхта ще търсят пробив във фалангата на западноевропейските и американски фирми не на последно място и с много атрактивна цена.
Пожелавам им от сърце да успеят!
Георги НИКЛЕВ
Компютърни графики: Производителите