НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НЕОБХОДИМО УТОЧНЕНИЕ ЗА ХЛАДИЛНИЯ КОРАБ
„ПЛЕВЕН”

Преди няколко дни ви запознахме с една хипотеза:
29 август 2011 г. Плава ли още някогашният български хладилен кораб „Плевен”? Отговор на този въпрос все още нямаме, но пък имаме да ви съобщим едно необходимо уточнение, предоставено ни от нашия редовен читател и приятел к.д.п. Николай Йовчев.
Корабът е доставен не от Параходство „Български морски флот” (както твърди изследователят Тремол Иванов в „Морското търговско корабоплаване на третата българска държава”), а от Държавното търговско предприятия „Булет”, но с екипаж от БМФ. Оперативната експлоатация на кораба е възложена на БМФ. Същото се отнася и за посочените в предишната публикация м/к „Черноморец” и м/к „Карлово”. При горното положение при създаването на ДСО „Родопа”, което включва в себе си ДТП „Булет” и създава етиопската задгранична креация, прекратява договора с БМФ и прехвърля собствеността в Етиопия на „Реседко”. БМФ не прехвърля своя собственост в българо-етиопското дружество. По-късно Параходството изтегля и своите екипажи, като до ликвидацията на „Реседко” корабите плават с гръцки моряци.
Колкото до причината за ликвидацията на „Реседко” през 1968 г., капитан Йовчев ни пише, че това е „проблемност в изпълнението на замисления предмет на дейност”. Така или иначе, след 1968 г. и до бракуването му през 1971 г. хладилният кораб с първо име KOLASTIND е отново „Плевен” и е отново в състава на Параходство БМФ.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Скица GENERAL ARRANGEMENT на хладилния кораб KOLASTIND („Плевен”)