НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МАКЕТ НА МОТОРЕН КОРАБ „ЛОВЕЧ”
Преди време ви информирахме, че нашият добър приятел и редовен читател капитан далечно плаване Стоян Добрев – Странджата, е открил фирма в Хонк-Конг, която срещу 150 долара изработва макет на кораб по снимка. Представихме ви и макета на парахода „България”, изработен от тази фирма
(24 юли 2011 г. Хонк-Конг: макет на кораб по снимка срещу 150 долара). Изпълняваме даденото тогава обещание да ви покажем и макет на кораба „Ловеч”, на който някога Странджата е бил капитан. За съжаление, много късно успяхме да открием качествени снимки на „Ловеч” и нашият приятел е използвал като прототип един от многото румънски „братя” на „Ловеч”. Нищо лошо... Е, вярно, че някои наши капитани, механици, а и моряци са наричали „Ловеч” с прозвището „Отмъщението на Чаушеску”, но това е друга тема.
„Ловеч” (Lovech - № в Българския корабен регистър 11058) е построен през 1974 г. в Браила, Румъния (Santierul Naval Braila at Braila). „Ловеч” е представител на голяма серия кораби, строени в Румъния от 1974 до 1988 г. Приет е в състава на Параходство „БМФ” на 25 януари 1975 г. от екипаж с капитан Стефан Чамурджиев и с главен механик Иван Андреев.
Изведен е от състава на Параходството на 16 август 2000 г.
Дължината на кораба е 106,12 метра, широчината – 14,80 метра и газене при пълен товар – 7,06 метра. Главен двигател с мощност 3000 к.с. му дава възможност да развива скорост от 13 възла.
МОРСКИ ВЕСТНИК
С тази снимка, съхранявана във фондовете на Държавния архив – Варна, м/к „Ловеч” бе представен на изложбата „120 години българско търговско корабоплаване” (5 декември 2011 г. Изложба „120 години българско търговско корабоплаване”; 6 декември 2011 г. Откриха изложбата „120 години българско търговско корабоплаване”).
Макет на „Ловеч”, поглед от към десния му борд. На димохода му обаче са символите на румънска корабоплавателна компания... Снимката ни е предоставена от к.д.п. Стоян Добрев – Странджата.
Макет на „Ловеч”, още един ракурс. Снимката ни е предоставена от к.д.п. Стоян Добрев – Странджата.
Един от многото румънски „братя” на „Ловеч”, послужил на моделистите в Хонк-Конг, за да изработят макет на българския кораб.