НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОЩЕ ЗА ПОЖАРА НА БОРДА НА КОРАБА
„БРАЦИГОВО” (15 - 16 МАЙ 1981 Г.)

Преди няколко дни ви представихме един малко известен епизод от историята на търговското ни корабоплаване - пожарът на м/к „Брацигово” през 1981 г.:

21 юни 2012 г. Кога и защо е бракуван моторен кораб „Брацигово”?
Тогава призовахме нашите читатели да ни помогнат да си изясним по-добре ситуацията, защото в цитираната от „Морски вестник” публикация във в. „Поглед” от 16 октомври 1981 г. много от подробностите или са спестени, или са казани с недомлъвки. Радваме се, че първи на нашата молба се отзова нашият читател, приятел и автор Петър Даскалов, който е пряк участник в това събитие и ни предостави не само подробности, но и непубликувани до сега снимки, за което „Морски вестник” му изказва своята искрена благодарност. Ето неговите записки, направени по време на събитието:

През м. май 1981 г. съм трети помощник-капитан на м/к „Батак”. Намираме се в Пристанище Бургас, където товарим за следващ рейс. Късно вечерта на 12 май ми предават заповед от главния директор на Параходство БМФ да се кача незабавно с моряшкия си паспорт на спасителния кораб „Перун” с капитан Пейчо Манолов без никакви обяснения.
... За първи път наш спасителен кораб оказва помощ толкова далеч от България. След преминаване на Дарданелите обстановката се изясни още повече. Екипажът на „Брацигово” е бил прибран от полски кораб. Към мястото на аварията са насочили и м/к „Капитан Георги Георгиев”. В първите часове на 15 май, близо до о. Родос се свързваме вече и по УКВ-то. Капитанът на м/к „Капитан Георги Георгиев” - Георги Петров (Гълъбаря) и старши помощник-капитанът Христо Донев бяха направили всичко възможно за ограничаване на пожара, но огънят не бе оставил и помен от мостика. Лъчите на мощни прожектори осветяваха почернелите остатъци на надстройката. Гъст дим се виеше над нея.
На „Перун” в 6.00 часа се обяви аврал. Започна подготовка за спускане на щормовите кранци. В корабния дневник на спасителния кораб четем:

07.30 ч. Подходихме към левия борд на „Брацигово” и застанахме на борда му.
07.40 ч. Започна разузнаване на пожара.
08.00 ч. Започна подвеждането на два шланга към светлиците на машинното отделение за подаване на пяна през тях.
08.45 ч. Светликът е отворен. Започна подаването на пяна.
08.52 ч. Започна охлаждането на кърмовата палуба и бордовете в близост до кърмовата част...
10.05 ч. В румпелното отделение е открит огън. Палубата над него е нагрята до червено, непосредствено до маслените цистерни. Пожарът се разраства. На моменти излизат пламъци от кърмовите илюминатори на надстройката на долна палуба.
„Перун” е на борд до „Брацигово” и екипажът започва гасенето с пяна. Снимката е направена от автора от борда на „Перун”.
Съветският спасителен кораб „Владимир Русанов” (в дясно) продължава гасенето на огъня до окончателното му потушаване. Снимката е направена от автора от борда на „Перун”.
Лодъчен компас от спасителна лодка на „Брацигово”. Спомен на автора от участието му в спасителната операция.
Подаваме буксир и с „малък напред” напускаме териториалните води на Гърция. М/к „Капитан Георги Георгиев” отплава за България заедно с екипажа на м/к „Брацигово” на борда си. Пожарът се усили. Пламъците, излизащи от кърмовите илюминатори, достигат лодъчна палуба.
21.05 ч. Започнаха да избухват чести взривове.
22.20 ч. Установена връзка със руския спасителен кораб „Владимир Русанов”, който прави опит да застане на борд на „Брацигово”. Поради тъмнината и северозападния 4-5 балов вятър успя да се направи само оглед с прожектори.
16 май 05.45 ч. Подаден аврал на кораба.
Аварийната партия начело със Светльо Тенев (известният ветроходец - бел. авт.) се отправя към руския спасител, за да вземе оттам изолиращи апарати, след което заедно с руския екип започва прехвърлянето на хора и материална част на борда на горящия „Брацигово”. Пяната на „Перун” свършва. От „Вл. Русанов” са подадени две линии. Шланговете се подменят, след като първите се пукат от високата температура.
09.35 ч. Машинното отделение, откъдето е тръгнал пожарът, е затопено.
09.50 ч. Поради привършване въздуха в апаратите е прекратено гасенето на пожара.
09.54 ч. Пожарът се разраства. Димът се увеличава.
10.05 ч. Продължава гасенето на пожара. Пяната в румпелното и в машинното отделение се разрушава от високата температура. Спасителните екипи, облечени с азбестови облекла и с изолиращи апарати, се сменят на 30 - 40 секунди.
10.30 ч. Огънят е потушен. Няма дим. Температурата е много висока. Само пара.
12.48 ч. Руският спасител „Вл. Русанов” се сне от борда на „Брацигово” и отплава.
„Перун” взе на буксир „Брацигово” и се отправихме към о. Хиос, където го оставихме опожарения кораб на новия му собственик.

Петър ДАСКАЛОВ
Снимките са от личния архив на автора и се публикуват за първи път