НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Яхтостроене:
ТУРСКАТА AURA 27 - НАЙ-МАЛКАТА ВЕТРОХОДНА ЯХТА С ДВА ЩУРВАЛА!
Едно лично мнение по този повод

Звучи невероятно, почти парадоксално, но е факт: на една 27-футова яхта са монтирани два щурвала! Два броя! Опитах се да разбера защо, но не съм убеден дали успях. В тази връзка си позволявам един градивен и приятелски коментар. Много бих се радвал, ако повече почитатели  на яхтинга се включат в дискусията със своите мнения и препоръки.
І. Рулево устройство
Въпреки екстремно широката кърмова част (за тази дължина на яхтата!), щурвалите  изглеждат някак си отчуждени от общата концепция и силуета на яхтата. Вглеждайки се в ескиза на лодката, имам чувството, че проектирането е преминало през два етапа: до рубката и след нея и после са ги обединили. Сравних веднага няколко подобни класа ветроходни яхти и се видя каква голяма разлика има и в теглото им. Не напразно започвам с това, тъй като трябва да може да се плава и да се маневрира бързо и динамично под ветрила и при всякакви ветрови режими, съвсем общо казано.
В конкретния случай се опасявам, че не малка „заслуга” за увеличеното тегло се пада  именно на тези щурвали и на сложното им устройство. ...

Пълният текст можете да прочетете в авторската рубрика „На остър бейдевинд” с Жоро Никлев