НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЯХТЕНО ОБОРУДВАНЕ: РОБОТИ ЗАМЕСТВАТ ДОСАДНОТО ЧИСТЕНЕ НА КОРПУСА
Постепенно в практиката навлизат все по-нови и много рационални системи за почистването на подводната част на моторните и ветроходни яхти. Апаратът „Хултимо” замества много успешно и многократно по-ефективно всеки водолаз, решил в пристанищни условия да почисти от обраствания своя плавателен съд.
Този апарат прилича малко на косачка на трева, но работи, естествено, по съвсем друг принцип. Бързото въртене на много меките четки създава подналягате, което „залепва” уреда към корпуса и осигурява на четките добър натиск към повърхността, която трябва да бъде почистена.
Характерното за тази система е, че могат да бъдат почистени всички подводни части на корпуса, независимо от техните форми. Перото на руля, скега, плавниковият кил и булбът не са проблем за този апарат. Той преминава плавно от корпуса към всеки един детайл на яхтата, намиращ се под водата. Апаратът се направлява дистаннционо от кея и всичко, което става под водата, се вижда на монитор в ръцете на оператора!
Какво по-хубаво от това? Няма нужда от скъпоструващ кран един или два пъти в годината, сапани, стапели, разправии ... Идва представител на фирмата, който за час-два (в зависимост от размера на съда) почиства основно цялата подводна част. ...

Пълният текст можете да прочетете в авторската рубрика „На остър бейдевинд с Жоро НИКЛЕВ”