НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕМИНАВАНЕ НА БРЕГОВА РАБОТА ВЪВ ВАРНА (1993 Г.)
В спомена ми 2 март 2013 г. Под чужд флаг - Modus Operandi - част 2 завърших със срещата ми с тогавашния зам. главен директор на Параходство БМФ, който ми каза, че ще създават институцията на старшите суперинтенданти в БМФ по чужд образец и им трябват хора, имащи опит под чужд флаг, такива като мен. Направи ми предложение да постъпя в БМФ на тази длъжност. Все още беше месец март 1993 г. и не очаквах скорошно обаждане от Кипър. Подадох молба и бях назначен. По онова време, БМФ беше държавна фирма и в щатната таблица нямаше такава длъжност – старши суперинтендант. Назначиха ме официално, заедно с още 9 души от Параходството за „главни експерти” по държавната щатна таблица.
Работата започна от нула. В екипа бяха бившите групови механици Здравко Пехливанов, Илия Алексиев, к.д.п. Здравко Търев, к.д.п. Иван Делчев и др. Започнахме със съставяне на чек лист за редовно инспектиране на корабите, наредба за подготвяне на заявки  за резервни части и консумативи, съгласоване при назначаването на капитани и главни механици на корабите, правила за атестация на старшия команден състав и т.н. Още с постъпване на работа в БМФ си дадох служебния телефон на Алистър Евитт в Лимасол.
Параходството по това време продължаваше да си работи както при социализма и дори си имаше все още планов отдел, макар и да работеше вече изцяло на външния капиталистически пазар. При флот от около 75 – 80 кораба, бреговите служители в БМФ бяха около 450 души! ... ...

Пълният текст на статията на к.д.п. Орлин СТАНЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.