НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЕПИЗОД ОТ ДОСТАВКАТА НА СЕРИЯТА 16 000-ТОННИ ТАНКЕРИ ТИП „ВЕЛЕКА”
По повод на:
14 януари 2014 г. Да си припомним за танкера „Велека” (ІМО 7437111)

В началото на 70-те години на миналия век ръстът в нефтените превози се съпровождаше и с ръст в превозите на светлите течни горива. Затова в СО „Воден транспорт” бяхме заложили по редовен план да получим два броя 16 000-тонни от Ленинградските корабостроителници за превоз на газьол и бензин, такава беше предварителната договорка за взаимните доставки „СССР - България”, съгласно правилата за страните-членки на СИВ.
Когато започнаха преговорите за контракта в Ленинград, се оказа, че могат да ни предложат още два, т.е. доставката да се оформи в серия от четири танкера. Беше приятна инвестиционна възможност за обновяване на съответния стар тонаж. За уреждане на плановата доставка следваше в Държавния комитет по планиране да се завиши лимитът на капиталните вложения.
Затова уредихме среща при ресорния зам. председател за доклад по изгодното предложение. Бяхме приети и докладвахме благоприятната изгода и тя не се оспорваше, но се оказа че не може да се промени фетишът план към увеличение на капиталните вложения. Беше неотложно да дадем отговор в Ленинград и помолих да ползвам телефона („петолъчка”). Реших директно да се свържа с председателя на БНБ - К. Зарев, успях и обясних защо се обаждам и че предлагам да получим заем от БНБ в рубли и че ще го погасим в щатски долари по дадена равностойност от тях. Председателят нито за миг не се поколеба, каза да потвърдим в Ленинград и да посетим БНБ за сключване на договора за заема. Така успешно и делово договорихме още два танкера и се получи една добра работна серия. Успешната доставка в последствие при погасяването на банковия заем имаше и една куриозна чартърна история. …

Пълният текст на разказа на к.д.п. Николай ЙОВЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.