НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ НЕЩО ЗА „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” - ЧАСТ ОТ
ЛЕТНИЯ МУ МОСТИК

По повод публикациите: 26 януари 2014 г. Снимки от ремонта на „Алеко Константинов” в КРЗ „Флотски арсенал през 2001 г.; 30 януари 2014 г. Необходимо уточнение за моторния кораб „Алеко Константинов”,  нашият читател, приятел и автор инж. Стефан Димитров ни изпрати своя снимка от 11 октомври 2007 г., на която се вижда част от летния мостик на кораба. Ето и неговите обяснения към самата снимка:

Малкото оранжево цилиндърче на стойката е всъщност основната част на SVDR („черната кутия”), т.н. „капсула”, която съхранява информацията за последните 12 часа и може да бъде (не дай си Боже!) открита с ехолот, ако се наложи. За целта има ултразвуков генератор с батерия, който се задейства при потъване (опазил
Част от летния мостик на „Алеко Константинов”
Господ!). Този генератор е малкото цилиндърче отпред, в горната част на капсулата. Тази снимка е направена, за да документирам монтажа на „черната кутия”, който направихме с колегите (изискване на производителите, на които задължително трябва да се изпрати подробен рапорт с много данни след монтажа и пускането в действие - този режим не се прилага (поне задължително) за другите апаратури).
Освен това се виждат стара радиопеленгаторна антена (пеленгаторите бяха задължителни за някои кораби преди GMDSS), както и антената на сателитна станция от типа „Инмарсат” (производство SAILOR - тогава не само търговска марка, но и производител).
Инж. Стефан ДИМИТРОВ
Снимка автора