НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕДИСТОРИЯ ПО ДОСТАВКАТА НА ХИМИКАЛОВОЗИТЕ ОТ ЯПОНИЯ

Бележка на редакцията:
През тази година се навършват 25 години от доставката на танкерите-химикаловози „Кастор”, „Полукс”, „Бетълджойс” и „Ригел” за Параходство „Български морски флот”. Тази тема в „Морски вестник” разработваме в продължение на повече от една година:

6 февруари 2013 г. Да си припомним за химикаловоза „Ригел”
5 септември 2013 г. Танкерът-химикаловоз „Кастор” (ІМО 8813130) на снимки и на картина
14 декември 2013 г. Да си припомним за танкера-химикаловоз „Бетълджойс” (IMO 8820121)
22 май 2014 г. Танкерът-химикаловоз „Бетълджойс” (IMO 8820121) на снимка и на картина

Ще припомним на читателите само равносметката, направена през м. август 1994 г., към петата година след доставката на тези кораби. Само за една година построените във Фукуока, Япония, „Бетълджойс”, „Кастор”, „Полукс” и „Ригел” правят над 200 посещения в 60 пристанища по света. Всеки от тях е обработван в по около 30 чуждестранни пристанища в 13 европейски, пет азиатски и три африкански държави. В Алжесирас и Тарагона (Испания), в Ротердам (Холандия) и в Хавър (Франция) акостират и четирите кораба.
По този повод помолихме капитан далечно плаване Николай Йовчев да ни разкаже за предисторията на поръчката и доставката на тези специализирани плавателни съдове.

Развитието на нефтопреработвателната промишленост у нас все повече увеличаваше производството на течни сложни химикали, които предимно се експортираха и за целта се наемаха малки танкери-химикаловози от страна на продавача „Химимпорт” или от съответните фирми-купувачи. Навлата за този тип малки специализирани танкери, с възможност да превозват едновременно различни химикали, бяха обичайно високи, поради не голямото им присъствие на свободния фрахтов пазар и спецификата на превоза на опасни товари.
Транспортният отдел на „Химимпорт” при този специфичен фрахтов пазар споделяше, че често при експорта на условия CIF (cost, insurance, freight -предпочитани от купувачите) корабособствениците в зависимост от моментния фрахтов пазар фиксират по високи навла и това обстоятелство намалява предварително пресметнатата валутна ефективност от експорта
на течните химическите стоки. Горното обстоятелство породи идеята за целесъобразност за доставка на химовози, които предимно да обслужват „Химимпорт” по експорта и импорта и при непълна ангажираност да работят на свободния фрахтов пазар, където са търсени в превозите на течни генерални товари, при добри навла, без да им влияе конюнктурата на фрахтовия пазар. …

Пълният текст можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.