НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Още по темата:
ЗА ГИБЕЛТА НА „СМЕЛИ” (18 МАЙ 1943 Г.)
В морските архиви са запазени записи за случилата се трагедия, описана в спомените на капитан Любомир Давидов и публикувани първо във варненския вестник „Полет”, а след това и в „Морски вестник” (23 ноември 2015 г. Гибелта на „Смели” (18 май 1943 година). Необходимо е да се направи поправка в заглавието, тъй като преобръщането на торпедоносец „Смели” става не на 18 май, а на 19 май 1943 г. Предоставям извадки от съхранените документалните записи относно обстоятелствата при които на 19 май 1943 г. в 18 часа и 15 минути торпедоносец „Смели” се преобръща и потъва.
… Преди обяд двата дивизиона торпедни кораби са били на учебно плаване в района на Созопол до Царево и произвеждат артилерийски стрелби по
Миноносецът „Смели”, пощенска картичка, съхранявана във фонда на Военноморския музей.
Миноносецът „Смели”, пощенска картичка, съхранявана във фонда на Военноморския музей.
мишени на о. Св. Иван с 20-мм противовъздушни оръдия под общата команда на командира на торпедна флотилия капитан-лейтенант Пеев. Времето е слънчево и спокойно. На обяд корабите са в Царево. В 13.30 часа дивизионите се отправят на учебно плаване до Резово и обратно до Созопол с цел изучаване на района. В 16.30 часа дивизиона торпедни лодки под флага на командира на флотилията е на траверс на Маслен нос, а торпедоносците са 3 - 4 мили след тях. Завалява пороен дъжд със силен северен вятър. На траверс на н. Колокита дъждът спира, но вятърът се усилва от север - северозапад и се вдига ветрова вълна. В 17.00 часа дивизиона торпедни лодки се ошвартова в Созополското пристанище, а торпедоносците са на траверс на Маслен нос. В Созопол към 17.30 часа командирът на флотилията получава заповед от Варна за изпълнение на бойна задача на следващия ден рано сутринта с два торпедоносеца. След което предава радиотелеграфно дивизиона торпедоносци да продължи до Бургас и натовари пълен запас гориво. По това време дивизионът се е насочил за влизане във вътрешността на Созополския залив. Към 17.50 прави поворот и се насочва към Бургас. Вятърът е 6 - 7 бала, а морето 4 - 5 бала север - североизток.
В килватерна колона торпедоносците „Храбри”, „Строги” и „Смели” се насочват за обхождане северно от надводните камъни пред н. Св. Никола. Вълнението е разбъркано. Вятърът поривист до 8 бала. В 18.15 часа на 400 метра североизточно от надводните камъни „Смели” силно се накланя и се преобръща на левия си борд. Остава с кила нагоре и за известно време с въртящ се винт. Корабът се снася към брега и към 18.45 - 18.50 часа потъва в източния вход между надводните камъни и бреговия пост, на около 350 метра от брега на дълбочина 11 метра и чисто пясъчно дъно с кила нагоре, наклонен на 25 - 30 градуса, с нос насочен на юг - югозапад. Температура на морската вода - 14 градуса.
Спасителните работи започват веднага от торпедоносците и от семафорно-наблюдателния пост, а след 9 - 13 минути пристигат и трите торпедни лодки от Созопол. Спасителите се затрудняват от големите вълни, близостта на надводните камъни, брега и тесния канал, силния дрейф и наличието на много плаващи тежки предмети като пейки, маси и др., които могат да повредят бордовете на торпедните катери. Спасяването е ставало посредством спускане на спасителни лодки и спасителни ризи за давещите се. При това една от спасителните лодки се обръща и не може да се използва. Втората спасителна лодка с един гребец - моряк спасява 5 души. Третата спасителна лодка, също с един гребец и мичман (тогава това е звание на младши морски офицер - бел. ред.) Янакиев спасява 6 души. При подхождане към брега лодките се преобръщат от големия прибой и с плаване и помощта на моряците от поста и бреговата артилерия са извлечени на брега. Един моряк е спасен направо от торпедна лодка, а други 9 се спасяват с плуване до брега. От 36 души екипаж са спасени 21, а 15 загиват.
Петър ДАСКАЛОВ