:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ХОЛАНДСКИЯТ МАГЬОСНИК ОТ ENKHUIZEN
Чувствам се твърде неловко, пишейки тези неща на фона на безкрайната пошлост, лъжи и интриги, с които съм заобиколен вече 23 години. Чудя се даже дали изобщо това има смисъл, дали помагам някому или повече преча и не намирам тъждествен отговор.
Дано да бъда разбран поне от истинските привърженици на Морската идея и не бъда руган прекалено много от вечните черногледци. За всинца ни времената са тежки, но пък и не бива да свиваме знамената! Въпреки  всичко!
А само на 2-3 часа въздушен път от родната клоака, в китното холандско градче Enkhuizen, една малка корабостроителница произвежда уникални рангоути от дърво и реставрира по забележителен начин стари дървени яхти.
Не се използват епоксидни смоли, въглеродни влакна или изкуствени материали. Само дърво и специални лепила, чийто състав е дълбоко пазена тайна. За фирмата Браскер не е никакъв проблем да изработи дървена мачта с дължина над 30 метра. Всички, които искат основна реставрация на своя дървен кораб, се обръщат първо към тази фирма, но и трябва доста да се чака. Тази фирма е олицетворение на най-високо качество в тази област и е известна в целия свят.
Като примери в това отношение бих посочил класическите състезателни шхуни  „ Елена”, „Атлантик” и „Германия Нова”. Някои от тях са, разбира се, реплики на старите ветроходи, но това едва ли има някакво значение.
Специалистите от фирмата са известни по целия свят със своето майсторство и прецизност при изработката на класическите дървени мачти, гикове и бушприти, като това, естествено, е само малка част от цялата „номенклатура” на корабостроителницата.
Всичко, което е от дърво на борда на една такава ретро-яхта, може да бъде изработено в тази корабостроителница. Огромна база данни, както е модерно сега да се казва, се крие зад необятните знания на екипа. За всяка отделна част от рангоута е необходимо да се подбере съответния дървен материал, да се направи чертеж на детайлите и после да се обработи по уникален начин.
Всичко се изработва ръчно с подходящи машини и инструменти, разбира се, но на ръка. Всички работят
Това са основните сегменти на една дървена мачта. Изключителна прецизност и качество на изработката!
Всеки детайл се изработва и лакира ръчно. Тук специалистите довършват огромен бушприт.
Г-н Баарс, шефът на фирмата, показва готов детайл.
концентрирано, вглъбено и никой не оспорва взетите от когото трябва решения. Никой не пуши, където му падне и не пие кафе, когато му скимне. За това са определени - и строго спазвани почивки!, и това не прави впечатление никому. И в крайна сметка пак всичко опира до манталитета, както много справедливо отбеляза г-н Доси Василев в неговата публикация 17 юли 2013 г. „Защо нямате световноизвестни ветроходци, а имате такива хубави условия за този спорт?
Не е излишно да добавя и факта, че и градчето, в което се намира тази прекрасна корабостроителница на брега на Океана, отговаря напълно на представите ни за Холандия: навсякъде чисто, подредено, неописуемо зелено, ведро и усмихнато. Вероятно всички разкази и предания за „Райските градини” (където й да се намират те !) са били сътворени някъде наблизо.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”