НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МОТОРНИЯТ КОРАБ „БАТАК” Е ТРЕТИЯТ ОТ ТИПА
„СОПОТ”

На 30 ноември т. г. ви запознахме с епизод от новата история на търговското ни корабоплаване, свързан с моторния кораб „Батак” (Преди 40 години: екипажът на „Батак” спасява екипажа на „Лиес”). Тогава ви обещахме да продължим разговора, свързан с българските кораби от типа „Сопот”, който започнахме по-рано:
24 октомври 2011 г. Завършва ли „кариерата си” моторен кораб „Сопот” като OLD FATHER?
31 октомври 2011 г. За българските кораби тип „Сопот”
4 ноември 2011 г. Читателят продължава темата за корабите тип „Сопот” (проект 546/546 А)


Моторният кораб „Батак” е построен през 1967 г. по поръчка на Параходство „БМФ” в Корабостроителния завод „Иван Димитров” – Русе, по проект 546 на Института по корабостроене – Варна. Главен конструктор на кораба е инж. Георги Тошев. „Батак” е третият пореден кораб от серията плавателни съдове от типа „Сопот” (ВАТАК - в Българския корабен регистър № 11079). Спуснат е на вода на 9 май 1967 г. в присъствието на делегация от град Батак. Кръстницата Мария Павлова от Батак дава на кораба името на прославения в Априлското въстание (1876 г.) български град.
Моторният кораб „Батак” е предназначен за превоз на общи и насипни товари, с възможност за приемането на 50 тона допълнителен товар на горната палуба извън люковете. Максималната му дължина е 80,66 метра, широчината – 11,90, а газенето при пълен товар – 5,30 метра (дедуейт – 2255 тона). Главният му двигател е дизелов (YUGOTURBINA), с мощност 1320 к.с., което му дава възможност за постигането на скорост от 12 възла. Корабът има за район на плаване Черно и Средиземно море. Далечината му на плаване е 2500 мили. Разполага с три товарни трюма, които може да обслужва с наличните на горната палуба два електрохидравлични крана с товароподемност 3,0 тона всеки. Екипажът му е от 27 души.
„Батак” е приет в състава на „БМФ” на 20 октомври 1967 г. във Варна от екипаж с капитан Милчо Ташев и с главен механик Радослав Дечев. Изведен е от експлоатация на 21 април 1995 г.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките са от Държавен архив - Русе
„Батак” по време на ходовите изпитания по река Дунав.
9 май 1967 г. Делегацията от Батак се снима за спомен пред моторния кораб „Батак”.
Кръстницата Мария Павлова и нейните асистенти след церемонията по кръщаването на кораба „Батак”.
„Батак” преди да поеме на ходови изпитания.
„Батак” преди да поеме на ходови изпитания.