избор на брой
начало
СПОМЕН ЗА СЛУЧАЙ НА МОТОРЕН КОРАБ
„ПЛЕВЕН”

Малък разказ за конфликт на борда и за това, че пред Устава за службата в морския флот всички са равни

Една от функциите на замeстник-директора на Параходство „Български морски флот” (БМФ) по експлоатацията беше да се правят проверки по разни доклади и сигнали за нарушения по корабната дисциплина и да се вземат решения за тяхното отстраняване. Тези решения по формата на съответни заповеди се изпращаха по корабите за сведение на капитаните и екипажите. Веднъж се наложи в оперативен порядък да се вземе решение за м/к „Плевен” по адрес на един кърмчия на борда заради неговото поведение преди отплаване от Варна.
Беше през лятото на 1962 г. Временно капитан на кораба беше Асен Абаджиев (Випуск 1936 г. на Морското училище), който по предварителна оценка обявява час за контрола и заминаване. Това става известно на всеки член от екипажа. Контролата идва в обявения час, но един кърмчия отсъства и капитанът я отлага, за да се изясни отсъствието на моряка. Междувременно, със голямо закъснение, кърмчията се явява в напълно нетрезво състояние и когато капитанът му иска обяснение, той започва да го ругае и да го обвинява в политически прегрешения от преди войната, като възпитаник на Морското училище.
Беше късно след обяд, когато от „Оперативна” ме информираха за горната ситуация и нарушението по часа на отплаването. Наредих да го зачеркнат от Списъка на екипажа и корабът да отплава без него, тъй като е опасно на борда да има лице, което не признава капитана и неговата длъжност. А и рейсът щеше да бъде кратък по време и неговото отсъствие нямаше да наруши носенето на вахтата. На отдел „Кадри” наредих незабавно да уволнят кърмчията за грубо нарушаване на устава и заради нанесената щета от забавеното отплаване на кораба. Кърмчията се е мислел за един от недосегаемите, защото след уволнението му от различни места се обадиха да се отмени заповедта и да се върне на работа.
Бях непреклонен и три месеца след това бяхме призовани на съдебно дело. При такива дела в съда вземаше участие само юристът на предприятието и един ден, малко преди обяд, той нахлу в кабинета ми и твърде разстроен докладва, че съдът оправдал кърмчията и го връща на работа. Запитах юриста, как е възможно това – вероятно не е защитил нашата безспорна позиция, а той ми отговори, че капитан Абаджиев свидетелствал в полза на кърмчията. В този момент секретарката докладва, че капитан Абаджиев е при нея и иска да влезе. Приех го, видът му беше смутен и говореше заваляно. Разбрах, че е потърсил утешение в чашката, запитах го как е възможно такова поведение в съда и то спрямо Параходството, което твърдо е застанало зад неговият авторитет и длъжността му. Той несвързано отговори, че се е изплашил от свидетелските показания и затова свидетелствал неопределено. Поканих го да си отиде в къщи,
и след като се приведе в нормален ред,


К.д.п. Николай Йовчев
Хладилният кораб „Плевен”. Снимката е от колекцията на Александър СИМЕОНОВ
Административната сграда на Параходство БМФ по това време (преди последвалите пристроявания).
сам да си направи преценка на поведението, което е имал в съда. Наредих на отдел „Кадри” да не възстановяват кърмчията на работа, а юристът да обжалва до Върховния съд. Там нашата принципна заповед беше потвърдена и така недосегаемият разбра, че уставът за службата по корабите от морския флот не е ненужна хартия, а трябва стриктно да се съблюдава.
След около година кърмчията беше приет отново в БМФ с молба-покаяние, че е допуснал нарушение, което осъзнава и че ще бъде точен изпълнител на Устава за службата в морския флот. Така се постигаше уставен ред и справедливост, без оглед на близки, познати и протекции, за да има сигурност и отговорност в работата на море.
К.д.п. Николай ЙОВЧЕВ

Досега по темата за хладилния кораб „Плевен” (ех-GONDAR):
29 август 2011 г. Плава ли още някогашният български хладилен кораб „Плевен”?
1 септември 2011 г. Необходимо уточнение за хладилния кораб „Плевен”
17 октомври 2011 г. Снимка на хладилния кораб „Плевен” все пак има!
18 октомври 2011 г. Още една снимка на хладилния кораб „Плевен”