НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 35 ГОДИНИ ФЕРИБОТНА ВРЪЗКА ВАРНА – ИЛИЧОВСК
И ФЕРИБОТЕН КОМПЛЕКС ВЪВ ВАРНА

Преди 35 години - на 14 ноември 1978 г. е открит Фериботният комплекс във Варна. Фериботната връзка Варна – Иличовск по това време е сред най-дългите в света – 247 морски мили. Обслужва се от четири еднотипни ферибота – по два от българска и от съветска страна. Всеки един от фериботите може да превози по 108 осемдесеттонни жп вагони – две тежки влакови композиции. Палубните коловози на всеки ферибот са с капацитет 48 вагона на горната палуба, 49 вагона на главната палуба и още 16 вагона в трюма. Всеки ферибот има товарно-разтоварен асансьор с работна товароподемност 170 тона за обслужване на двете палуби. Фериботите, които до 1989 г. имаха мобилизационно назначение, разполагат и с подвижни кърмови сходни за работа в пристанище без специализиран фериботен терминал при превоз на тежка транспортна колесна техника.
Макар кризата чувствително да е намалила обема на товаропотока по фериботната линия, тя оцелява вече 35 години. А това подсказва, че независимо от повратите във времето, тя има не само минало, но и бъдеще.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата в „Морски вестник”:
1 октомври 2009 г. Българо-украинската фериботна разправия
13 юли 2011 г. Подаръчен комплект „Фериботна връзка Варна – Иличевск” (1978 г.)
14 юли 2011 г. Допълнение към подаръчния комплект за Фериботния комплекс
10 септември 2011 г. Второ допълнение към комплекта „Фериботна връзка Варна – Иличевск”
Български ферибот във Фериботния комплекс в Иличовск. Снимката е направена преди 1989 г. и е от дигиталния архив на „Морски вестник”.
Съветският ферибот „Герои Шипки” във Варненското езеро, поел курс към Фериботния комплекс във Варна. Снимката е направена преди 1989 г. и е от дигиталния архив на „Морски вестник”.
Българският ферибот „Героите на Севастопол” с пълен товар. Снимката е направена преди 1989 г. и е от дигиталния архив на „Морски вестник”.
Момент от строителството на Фериботния комплекс във Варна. Снимката е от Частично постъпление 283 в Държавен архив – Варна.
Момент от строителството на Фериботния комплекс във Варна. Снимката е от Частично постъпление 283 в Държавен архив – Варна.