НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ






:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 











ПОЩЕНСКА МАРКА И ПЪРВОДНЕВЕН ПЛИК,
ПОСВЕТЕНИ НА ОТКРИВАНЕТО НА ФЕРИБОТНИЯ
КОМПЛЕКС

Темата за Фериботния комплекс – Варна, и за фериботната линия Варна – Иличовск (Иличевск) е с трайно присъствие в интернет-изданието на „Морски вестник”:
1 октомври 2009 г. Българо-украинската фериботна разправия
13 юли 2011 г. Подаръчен комплект „Фериботна връзка Варна – Иличевск” (1978 г.)
14 юли 2011 г. Допълнение към подаръчния комплект за Фериботния комплекс
10 септември 2011 г. Второ допълнение към комплекта „Фериботна връзка Варна – Иличевск”
14 ноември 2013 г. 35 години фериботна връзка Варна – Иличовск и Фериботен комплекс във Варна

Сега продължаваме темата, благодарение на нашия читател, приятел и автор Иво Танев. Той ни предостави дигитално копие на своя екземпляр от първодневния плик с марка, посветени на откриването на Фериботния комплекс на 14 ноември 1978 г. Художник на марката, която изобразява Северозападното черноморско крайбрежие, пристанищата Варна и Иличовск, маршрута на фериботната връзка и фериботен кораб, е В. Петров. Тиражът е 200 000.
Първодневният плик е с ромбоидния печат, с който тогава се подпечатват всички подобни пощенски издания у нас, а логото на комплекса, което сме представяли и в други публикации, е не само на цветен отпечатък, а и в средата на специалния печат, с който се „унищожава” марката на стойност 13 ст.
Разбира се, и тази публикация не изчерпва темата, а само подсказва, че тя може да бъде интерпретирана по още много начини.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Първодневният плик и пощенската марка, посветени на откриването на Фериботния комплекс – Варна, и на фериботната линия Варна – Иличовск.
Българският фериботен кораб „Героите на Одеса”. В деня на откриването на Фериботния комплекс корабът потегля от Варна към Иличовск.
Първото влизане на съветския ферибот „Героите на Шипка” във Фериботния комплекс - Варна. Влекачи му помагат за приставане към пирса, 15 ноември 1978 г.
Първите ж.п. вагони със стоки от СССР, доставени с българския фериботен кораб „Героите на Одеса”, вземат участие в церемонията по откриването на Фериботния комплекс.
Официалната трибуна с официалните гости на тържеството.